Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Vastuullisempaa ja kestävämpää vaatekaappia kohti

Vastuullisempaa ja kestävämpää vaatekaappia kohti

Vastuullisempaa ja kestävämpää vaatekaappia kohti

Ekta Helsinki on ensimmäinen suomalainen Joutsenmerkin saanut tekstiilituottaja.

Ekta Helsinki syntyi halustamme tarjota tyylikkään ajattomia ja täysin suomalaisia vaatekaapin luottotuotteita vastuullisesti valmistettuna. Toimintamme lähtökohta on yrityksen perustamisesta lähtien ollut yhdistää kaunis mutta mielenkiintoinen klassinen tyyli aidosti vastuulliseen ja täysin kotimaiseen neuleiden valmistukseen. Keväällä 2022 toimintamme palkittiin, kun Ekta Helsingin villaneuleet ja -tuotteet saivat ensimmäisenä suomalaisena vaatteiden ja kodintekstiilien valmistajana Joutsenmerkin.

Ekta Helsingin tarina alkoi, kun huomasimme, että vaatetuotannon haasteet kyllä tunnistetaan ja tiedetään - niihin ei vain ole helppoja ratkaisuja. Halusimme tehdä asiaan muutoksen. Olimme aina olleet visualisteja, nauttineet pukeutumisesta ja arvostaneet erityisesti laadukkaita, monipuolisia ja toimivia vaatekaapin luottotuotteita. Samaan aikaan tyylikkään ja mielenkiintoisen, vastuullisen ja kotimaisen vaatteen yhdistelmää ei kuitenkaan ollut kovinkaan helppo löytää. Huomasimme itse kaipaavamme erityisesti ajattomia ja laadukkaita, tyyliltään juuri sopivan rosoisia neuleita, sillä erityisesti Suomessa neule on vaatekaapin kulmakivi ympäri vuoden. 

Kaipuumme suomalaisia villaneuleita kohtaan herätti meidät harmittelemaan, ettei suomalainen lampaanvilla sovellu koneelliseen valmistamiseen, ja siksi sitä pidetään lähinnä hukkamateriaalina. Harmittelu muuttui innostukseksi, kun ryhdyimme ratkaisemaan, kuinka voisimme hyödyntää suomalaisten lampaiden villaa tuotteissamme. Yli kaksivuotiseen suunnittelu- ja kehittämistyöhön kuului lukuisia kokeilueriä kutomolla ja juuri oikean tekniikan hiominen. Lopulta onnistuimme luomaan ensimmäisenä toimijana suomalaisen lampaan villasta valmistetun, korkealaatuisen langan, jonka kutominen on koneellisesti mahdollista. Samalla syntyi Ekta Helsinki. Nyt valikoimastamme löytyy tarkkaan suunniteltu valikoima klassisuudellaan ja sopivalla rosoisuudellaan hurmaavia täysin kotimaisia neuletuotteita. Ekta Helsingin tuotteita voi käyttää hyvällä omallatunnolla, sillä olemme saaneet työstämme tunnustusta sertifikaattien muodossa. 

Tunnustuksia vastuullisuudesta - Joutsenmerkittyjä villavaatteita ja suomalaista työtä

Pitkä ja kunnianhimoinen tuotekehitystyö palkittiin keväällä 2022, kun saimme ensimmäisenä suomalaisena tekstiilituottajana tuotteillemme Joutsenmerkin. On suuri kunnianosoitus olla Joutsenmerkittyjen vaatteiden valmistaja, sillä sertifikaattiin liittyy tarkasti määritellyt kriteerit. Tuotemerkki osoittaa, että toimintamme on aidosti juuri sitä, mistä haaveilimmekin - voimme olla suunnannäyttäjiä ja tarjota vaihtoehtoja kotimaisen ja kestävämmän mutta samalla tyylikkään ja inspiroivan vaatekaapin eteen. Tämä on todistus siitä, että parempien vaihtoehtojen tarjoaminen on mahdollista. 

Ympäristön mahdollisimman pienen kuormituksen lisäksi kotimaisuus on merkittävässä roolissa Ekta Helsingin arvoissa ja luonnollinen osa toimintaamme suomalaisen lampaanvillan myötä. Kotimaisuus ei kuitenkaan jää pelkästään materiaaliin, vaan se lävistää koko toimintamme. Kaikki Ekta Helsingin tuotteet valmistetaan täysin Suomessa. Villa kerätään suomalaisilta lammastiloilta ja keritään langaksi Keski-Suomessa. Keritsemisen jälkeen tuotteet valmistetaan valmiiksi tuotteiksi Suomessa - tietysti. Osoituksena suomalaisesta työstä meille on myönnetty Avainlippu-tunnus sekä Design from Finland -merkki. 

Tunnustukset ja sertifikaatit antavat työllemme arvoa ja tuntuvat palkitsevilta, mutta erityisen innoissamme olemme niistä siksi, että ne helpottavat ja parhaassa tapauksessa ohjaavat kuluttajien valintoja. Tarkasti määritellyt kriteerit tunnustuksien ja sertifikaattien takana varmistavat, että kuluttaja löytää ympäristön kannalta paremmat vaihtoehdot ja voi tehdä valintoja suomalaisen työn tukemiseksi. 

Maksimaalista iloa käyttäjälle, minimaalista kuormitusta ympäristölle 

Maksimaalista kauneutta ja kestävyyttä, minimaalista ympäristön kuormitusta. Tämä ajatus on ollut koko ajan Ekta Helsingin tuotteiden takana. On ollut upeaa huomata, ettei vastuullinen toiminta ota mitään pois tuotteidemme estetiikasta - päinvastoin, vastuullisuus inspiroi meitä myös suunnittelijoina. Minimalistista ajattelua on jatkettu ympäristön kuormittamisen vähentämisestä designiin. Neuleidemme värit ovat täysin alkuperäisiä, ja neuletuotteiden ilme mielenkiintoisella tapaa luonnollisen rouhea. Ekta Helsingin neuleissa ja tuotteissa ei ole mitään ylimääräistä, vaan jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu. Juuri tällaista designia tarvitaan ajattoman ja vuosia kestävän hyvän olon vaatekaapin luomiseen. 

Lämmöllä

Nicolina & Mikaela

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

All comments are moderated before being published.

Read more

fashion brands using finnish sheep wool

From waste to a fine raw material

Finnish blogger Elsa Hietanen with her blog Tyylipuhetta discusses the utilisation of Finnish sheep wool instead of throwing it away. Elsa highlights different Finnish brands that utilise local woo...

Read more
Meet the founders of Ekta Helsinki

Meet the founders of Ekta Helsinki

We are Mikaela and Nicolina, two climate-conscious Mompreneurs from Finland. We want our children to be able to live in a world that is clean, not polluted. On a planet that is green and alive, no...

Read more